Review

Album review: MONSTA X – FANTASIA X

MONSTA X maakte gisteren, 26 mei 2020, hun uitgestelde comeback met album FANTASIA X. Eigenlijk zou de comeback twee weken eerder (11 mei) plaatsvinden, maar door rugklachten van leader Shownu werd de release uitgesteld. Nu zijn de zes members ready voor een epic promotie periode! Vandaag neem ik je tijdens mijn first-listen mee door alle 7 tracks op FANTASIA X.

1. FANTASIA (TITLE)

De eerste track op het album is meteen de titel track waarmee MX zal gaan promoten. FANTASIA is een immens powerful track met een intense choreografie. Members Jooheon en I.M schreven mee aan de tekst van het nummer. Wist je dat? Voor MONSTA X’ vorige comeback, FOLLOW, zij de keuze moesten maken tussen FOLLOW en FANTASIA? Hebben Monbebe even geluk dat beiden songs het als titel track van een album hebben gehaald

Check de muziek video voor FANTASIA hieronder:
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=p2JzPlpA1Iw&w=560&h=315]

2. FLOW

We hebben FLOW vooral te danken aan legend Jooheon, die voor dit nummer de tekst, compositie én arrangement verzorgde! De afwisseling van rustige momenten en diepere beat in de song zorgt voor een tof samenhangend geheel. Let ook vooral op de muziek arrangement net voor de bridge, erg powerful zonder zang!

3. ZONE

OOF- Gelijk al die MONSTA X vibes aan het begin van het nummer. Je weet gewoon al dat het lit gaat worden (ik, Monbebe? naaah! ;)) ZONE doet met qua opzet erg denken aan “Fallin’” (te vinden op THE CONNECT: DEJAVU) de muziek wordt hype opgezet voor een dance break waar letterlijk niemand voor kan blijven zitten! Ook aan deze track zit weer veel werk van één van de members, dit keer draagt maknae I.M bij aan de tekst, compositie én arrangement van ZONE.

4. Chaotic

Een track met een iets donkere tint dan eerdere songs op het album. Het refrein past, wat mij betreft, perfect bij het stemgeluid van main vocal Kihyun, de hoge noten haalt hij met gemak. Waar ik in dit nummer wel even van schrok waren de “shutter sounds” aan het einde van het refrein… Het klinkt denk ik als een camera die heel veel foto’s kort op elkaar maakt, maar kan ook worden geïnterpreteerd als iets heel anders. Naast het refrein is Chaotic naar mijn first listen een minder nummer dan wat ik gewend ben, maar wellicht verandert dit na een paar keer luisteren!

5. Beautiful Night

Een breath of fresh air, zo voelt het om Hyungwon en Minhyuk aan het begin van dit nummer te horen. Beautiful Night heeft een vrolijke noot, maar wordt niet zoetsappig (althans niet wat de muziek arrangement betreft ;P) Hoor ik daar nu rappers I.M en Jooheon zingen? Altijd een plus in my book 😉

6. IT AIN’T OVER

Bij het horen van de preview (een kleine snippit van elke song op het album) kreeg ik het gevoel dat IT AIN’T OVER mijn favoriet ging worden. Het enige wat ik jammer vind aan de track is dat er niet echt een “drop” in zit, als ik het zo mag noemen. Het refrein heeft een goede beat, maar mist net dat scherpe randje waar MONSTA X zo goed in is? Desondanks een lekkere track.

7. Stand Up

Voordat ik inga op het nummer laat ik graag Jooheon aan het woord, hij vertelt in een interview dat hij Stand Up schreef voor iedereen die momenteel een moeilijke tijd beleefd of heeft beleefd door de wereldwijde situatie die is ontstaan door covid-19. “We moeten elkaar troosten en samen opstaan!” Alleen deze uitleg geeft al zoveel meer betekenis aan dit laatste nummer op FANTASIA X. Stand Up is by far de vrolijkste song op het album, wat natuurlijk dan ook de bedoeling is. Probeer tijdens deze maar eens stil te blijven zitten 😉

Conclusie:

Na alles wat MONSTA X heeft doorgemaakt sinds de release van hun laatste Koreaanse album FOLLOW zijn zij dan eindelijk terug en dat met een album om trots op te zijn. Het heeft die MX-sound, maar laat ook, met bijvoorbeeld FANTASIA, zien dat zij nog lang niet klaar zijn met het showen van hun talenten. Wat me opviel is dat vooral member Jooheon ontzettend veel heeft meegewerkt aan alle nummers, props! 

Wat is jouw favoriete nummer op FANTASIA X? Laat het me weten via Instagram: @kpop.nu

Geef een reactie