Music, Music Videos

De concepten in Kpopgroepen

In de wereld van Kpop worden idolen samengevoegd om elkaar op de best mogelijk manier te complimenteren en de best mogelijke groep te vormen. Hierdoor zijn er verschillende concepten ontwikkeld waar ze in passen. Dit is meestal tijdelijk, maar soms zoals bij bijvoorbeeld bij NCT 127 vast.

De concepten herken je eigenlijk altijd terug in de kledingstijl, ritme van de muziek en natuurlijk in de MV. De tekst in het nummer is vaak minder duidelijke kan eigenlijk overal overgaan…

Cute Concept

Dit Concept zie je het meeste terug bij girlgroups. Vooral debuterende groepen is dit een favoriet.

Bij dit concept is alles schattig, onschuldig met liefelijke dansjes en zingend in hoge stemmen. Met in minimaal één scene met school kleding.

Sexy (bad boy/girl) concept

Zoals het ‘cute concept’ een favoriet is bij girlgroups is dit concept een favoriet bij boygroups. In het sexy concept vind je veel ruwe muziek, heftig choreografie en het vertoon van buikspieren.

Er zijn girlgroups zoals 4Minute die ook gebruik hebben gemaakt van dit idee, maar helaas hebben ze er meestal geen succes mee.

Girl/Boy crush

Eén van mijn favoriete concepten van dit moment. De rede dat ik een fijn concept vind om te zien is omdat ze meer vrijheid in het nummer en choreografie krijgen.

Jongens gebruiken dit concept ook, maar dit eigenlijk voor de dames bedoelt die een tussen weg zoeken tussen sexy en schattig.

Comedy

Weinig groepen durven dit concept aan. Dit heeft twee redenen de eerste is dat humor moeilijk in te studeren is. De tweede rede is dat als dit concept voor je slaagt, dan wordt er meer humor verwacht. Heb je dat niet? Dan kan dezelfde humor je ondergang worden zoals bij: CrayonPop.

Wat mij betreft is dit echt een “Own it or leave it” concept.

Retro

De singles die hier bij horen hebben vaak iets nostalgisch naar de vorige eeuw, maar dan wel met een moderne twist. Eigenaar van dit concept zijn Shinee.

Party

Dit concept vind je eigenlijk alleen maar in de zomer en is gemaakt om te knallen in discotheken. Daarom is het ook altijd een hypesong die je het gevoel geeft dat je de wereld aankan.

Band

Helaas is dit ook een concept. Liever had ik gezien dat dit een normaal fenomeen was zoals hier, maar de Kpop entertainment industrie ziet dit graag als een concept en zo zullen wij dit ook zien.

In de trainee dagen van idolen moeten ze een instrument leren om hun muzikale vaardigheden te verbreden. Als zanger kan het natuurlijk nooit kwaad om een instrument te kennen. Dit wordt vaak gebruikt om ergens in hun carrière de groep om te toveren tot een band.
Probleem is alleen dat niet alle idolen goed genoeg waren om dat instrument in een band te gebruiken… En dat komt niet echt goed over in live performances.

Natuurlijk geld dit niet voor alle groepen. Groepen of bands zoals Day6 en FT Island zijn echten en staan vanaf het begin ook bekend als band!

LANG LEVE DE BANDS!!!

Dark

Meestal ondersteund met een zachte break-up song en zwart/witte beelden. Ook al is dit een heel veel gebruikte concept (ik denk dat bijna iedere groep gebruikt heeft gemaakt van dit concept), is dit niet mijn favoriet.

Fantasy

De laatste tijd is dit concept weer erg populair! Of dat is omdat CGI goedkoper is geworden om te gebruiken of omdat sommige karakters van de groepen perfect zijn weet ik niet zeker. Wat ik wel weet is dat dit een welkome afwisseling is van het ‘cute’ concept. Ik bedoel niet alle meisjes wil schattig zijn…

Fantasy concepten zijn vaak makkelijk te herkennen. Eigenlijk hebben ze bijna allemaal een soort Alice in Wonderland / Roodkapje vibe.

Horror

Een relatief nieuw concept. Dit is een kruising tussen het dark en fantasy concept en voor mij zeer welkom. In de laatste jaren zag je dit concept af toe langs komen, bijvoorbeeld ‘Full moon’ van Sunmi valt onder dit concept. Maar als we eerlijk zijn is Dreamcatcher de groep die dit thema bekend heeft gemaakt. Zij hebben dit concept opgepakt en zijn er mee vandoor gegaan.

Dankjewel Dreamcatcher!!!

Wat voor thema’s zouden jullie graag zien in de Kpop industrie?

Geef een reactie