Music

Emotionele First Wins bij Muziek Shows

blog, kpop, first, win, iwonchuu, kpopnu,

Let op: Zoals de titel suggereert, in de video’s hieronder lopen de emoties hoog op, get your tissues ready voor deze prachtige, welverdiende First Wins!

In de meeste gevallen zijn er in Zuid-Korea, zes dagen in de week, elke avond, muziekprogramma’s te zien. Je kent er vast wel één, misschien zelfs meer: The Show, Show Champion, M Countdown, Music Bank, Show! Music Core en Inkigayo zijn in deze volgorde van dinsdag tot en met zondag op de Zuid-Koreaanse tv te vinden. Aan het einde van deze shows wordt er altijd een winnaar bekend gemaakt. Dit aan de hand van een samenvoeging van de meeste streams, fysieke en digitale verkoop van albums/singles, stemmen van kijkers etc. 

K-POP groepen en artiesten streven naar een overwinning in deze shows, het is iets wat ontzettend belangrijk voor hen is. Dit zien we dan ook vrijwel altijd terug als een groep voor de allereerste keer zo’n muziek show win te pakken krijgt. Een ontlading van blijdschap, maar ook van alle stres die komt kijken bij het worden van een “populaire artiest of groep.” Kijk mee naar een aantal van deze prachtige momenten die live werden uitgezonden.

MONSTA X

Om maar te beginnen met een van de 1st Win’s die mij tot op heden het meeste aangreep. Met de release van Dramarama was MONSTA X ongeveer anderhalf jaar onderweg in de K-POP industrie. Tegen de verwachting van de leden zelf in wonnen zij voor het eerst bij The Show. Het ongeloof is duidelijk van alle zeven koppies af te lezen. Dan is het woord aan leader Shownu, wie al zó lang voor dit moment heeft gevochten, dat zijn stoere imago als sneeuw voor de zon verdwijnt. Helemaal begrijpelijk natuurlijk. Zo lief om tijdens de encore te zien hoeveel andere artiesten de members komen feliciteren.

TWICE

De meiden van TWICE wonnen hun allereerste muziek show win op exact dezelfde dag, één jaar na de eerste uitzending van SIXTEEN, het trainee survival programma waar TWICE uit is ontstaan. Leader Jihyo is op dit punt 10 jaar trainee geweest onder JYP Entertainment. Prachtig om te zien hoe haar doorzettingsvermogen en harde werk haar zo ver heeft gebracht. Na deze eerste win voor super populaire song Cheer Up volgden er nog TIEN!

STRAY KIDS

Het duurde iets meer dan een jaar, 375 dagen om precies te zijn, voordat Stray Kids hun eerste win binnensleepten bij M Countdown. Bij het horen van de uitslag slaan de leden elkaar in de armen en volgt een group hug vol ontlading van hun harde werk. Terwijl leader Bang Chan werkelijk niemand vergeet te bedanken, verschuift mijn aandacht even naar onze Jisung, die troost vindt bij Hyunjin. Bang Chan sluit zijn speech af met de legendarische zin: “Stray Kids everywhere all around the world, you make STRAY KIDS stay.” 

MAMAMOO

Ach, die lieve Solar, als leader wordt er vaak van je verwacht dat je het woord neemt, zo ook bij wins tijdens muziek shows. Nu is dat bij een First Win alleen natuurlijk niet zo gezegd, zo gedaan. Met man en macht geeft leader Solar een speech, maar dat gaat niet zonder een traantje of twee te laten, en dat snappen we natuurlijk helemaal! MAMAMOO kreeg in 2016 deze eerste prijs met You’re The Best, ongeveer twee jaar na hun debuut.

https://www.youtube.com/watch?v=eApaZuEW-Og

ASTRO

ASTRO won, bijna exact drie jaar na hun debuut, hun eerste muziek show win met All Night bij The Show. In de bedank speech vertelt Eunwoo: “AROHA, jullie hebben lang gewacht, he? We wilden jullie zo snel mogelijk fans maken van een artiest met een First Win. Heel erg bedankt.” Ook tijdens de encore heeft Sanha nog een momentje van ongeloof: “Wie had er toch gedacht dat we vandaag zouden winnen?” zegt hij tegen zichzelf in de microfoon. 

Brave Girls

Girl group Brave Girls debuteerde in 2011. Door de jaren heen lukte het maar niet om een First Win te krijgen, wat zij ook probeerden. In 2017 veranderde de line-up en releasete de groep hun meest recente mini album Rollin’. Destijds leverde dit nummer Brave Girls helaas niets op, ondanks dat het nummer ook nog een summer version kreeg. Compleet onverwacht en uit het niets is daar 2021, een Brave Girls fan-video met Rollin’ als muziek gaat viraal en BAM, het nummer is back on the charts. En dat is niet het enige, binnen een mum van tijd staat de song zelfs op nummer 1 in alle Koreaanse charts. De meiden doen weer mee in muziekshows en ja hoor, op 14 maart 2021 is de welverdiende First Win daar!

VICTON

Op 12 november 2019, drie dagen na exact drie jaar gedebuteerd te zijn, wint boy group VICTON hun eerste win op een aparte wijze. Niet wat de stemming betreft, maar de line-up van members. Eerder dat jaar deden leden Byungchan en Seungwoo mee aan Produce X 101, waar Seungwoo de laatste 11 behaalde en een plek bemachtigde in super group X1. Met zes, in plaats van zeven leden, won VICTON met Nostalgic Night. Member Chan zegt in de bedank speech deze emotionele woorden: “Ik hoop dat Seungwoo kijkt vandaag. Seungwoo-hyung, we hebben de eerste prijs gewonnen!Me: *is crying in the club right now*

BONUS: T-ARA

Meidengroep T-ARA debuteerde in 2009 en wonnen hun eerste eerste prijs zelfs dat jaar, maar door een bullying scandal in 2012 werd de reputatie van de groep compleet verwoest. Een aantal jaren gingen voorbij, de line-up van T-ARA veranderde. In 2017 keerden zij terug in de K-POP scene met What’s My Name de song die hen, 5 jaar na volledige genegeerd door het publiek te zijn, toch opnieuw een win opleverde. In de video zie je hoe de meiden eigenlijk niet eens op de voorgrond staan als de winnaar wordt aangekondigd. Iets wat normaal gesproken wel gebeurt als je genomineerd bent voor de eerste prijs. Vol ongeloof, lukt het de meiden niet om ook maar iets te zeggen. Zo diep raakte deze win de girls van T-ARA. 

Poeh, wat een roller coaster van emotions! Kun jij nog meer van deze fantastische First Win momenten opnoemen? Deel ze hieronder in de reacties en laat het weten via Instagram: @kpop.nu!

Geef een reactie