Music, Music Videos, Review

Review: Square-up van Blackpink

Blackpink is eindelijk – na een hiatus van anderhalf jaar – weer terug, en voor het eerst met een mini-album!

Het album heet Square-up en komt met 4 nummers, allemaal geproduceerd door Teddy. Als je goed naar de credits kijkt, dan kan je bijna zeggen dat het album geproduceerd is bij en door “Teddy Entertainment”.

YG heeft in een interview laten weten dat hij voornamelijk overzicht hield over het project en dat hij het creatief proces over heeft gelaten aan Teddy en de meiden van Blackpink.

뚜두뚜두/ Ddu-Du Ddu-du

Dit nummer brak record na record. Binnen 10 dagen alleen al bereikte de MV al 100 miljoen views op YouTube! Op de ‘Bilboard top 100’ opende de nummer gelijk op 55. Dit is het hoogste voor een K-popgroep in de geschiedenis ever. Daarbovenop kwam Blackpink als eerste girl groep in de ‘UK’s official chart’.

Deze hit song heeft een hoge tempo en kenmerkt zich door verschillende muzikale elementen van hip-hop en trap. Als je deze vergelijkt met hun laatste single ‘As if it’s your last’, dan zie je een mooie transitie naar de Blackpink van het nu. Hiervoor zag je alleen de Black of Pink side van de groep, maar met Ddu-du Ddu-du laten ze beide kanten zien. Met de MV vind ik ook dat ze goede stap hebben gezet om zowel het lieve als het stoere uit te beelden.

Forever young

Dit is mijn favoriete nummer van het album! Het heeft het speelse wat zo’n jonge meidengroep vaak veel goeds doet. Dat speelse karakter zie je goed terug in hun dance practice video. Zo komt het dansen veel natuurlijker over dan bijvoorbeeld bij ‘Ddu-du Ddu-du’ en ‘Whistle’.

“Blackpink is the revolution”

Waarschijnlijk het enige minipuntje van het nummer, het klinkt heel erg cool, maar het voelt erg voorbarig. Ze hebben niet genoeg op hun naam staan om te kunnen zeggen dat ze een revolutie leiden. Ik had liever gehad dat ze de tekst bijvoorbeeld naar: “Blackpink leads the revolution” hadden veranderd. Is het voor jou wel een echte revolutie, dan hoor ik dat uiteraard heel graag en ook waarom! 🙂

Het gerucht gaat overigens dat dit nummer oorspronkelijk bedoeld is voor 2NE1 en dat het origineel in het nooit verschenen album zat. Dat zou voor mij ook het ‘gevoelige’ stukje tekst verklaren. Wat ze dan hadden kunnen doen is het lyric veranderen naar: “Blackpink takes the revolution”, als in overnemen van 2NE1. Misschien met een leuke symbolische MV erbij…

Really

“Want a romance like the old times
Want to slow dance when it’s show time
Just me and you, and that slow jam”

Hier is die dan, de ballad van het album, want welke album is nou compleet zonder een liefdesnummer… Dit nummer is, eigenlijk zoals bijna de hele discografie van Blackpink, hip-hop gebaseerd. De lyrical power van dit nummer is vooral te danken aan Danny Chung. Hij geeft dit nummer net dat nodige duwtje.

See U later

In het begin dacht ik dat het nummer over hunzelf en de BLINKS ging (omdat zij zo lang moesten wachten op hun comeback). Mispoes!, dit nummer verander al snel in de eerste 10 seconden naar een break-up song.

Het bleek daarentegen een deel twee te zijn op ‘Really’. Hun geliefde is in dit nummer met een ander en daar zijn onze meiden natuurlijk niet blij mee. Gelukkig kunnen ze het van hun afzingen en daarop kunnen wij er ook weer van genieten.

As if it’s your last

Blackpink’s laatste comeback voordat ‘Square up” uitkwam. ‘As if it’s your last’ representeert de roze kant van de groep. Met de muzikale invloeden van house en reggae is dit ook weer een nummer waar je niet stil bij kan zitten en bovendien is het heel erg vrolijk.

Samenvattend

Voor een eerste mini-album is het een hele sterke. Ze hebben zich aan hun identiteit “Blackpink” gehouden zonder het saai te maken! Hopelijk groeien ze verder in hun rol als idolen en kunnen wij meer van ze genieten in variety shows en hopelijk vaker voorkomende comebacks!

Score: 8/10

Geef een reactie