Facts, Hallyu

Rollen in K-pop

Heb je welleens nagedacht over hoeveel rollen er eigenlijk zijn in een Kpop groep? En wat je moet doen als je zo’n rol hebt gekregen?
Wij wel en we hebben het allemaal op een rijtje voor je gezet zodat je makkelijk  en overzichtelijk kan zien wat wat is ;).

Deel uitmaken van een k-popgroep is niet makkelijk en heel erg hard werken. Om het k-pop-leven makkelijker te maken voor de leden, krijgt ieder lid zijn eigen rol. Zo is het duidelijk wie wat moet doen en misschien nog belangrijker wat wat NIET doet.
De rollen worden verdeeld naar de best passende voor deze rol, maar soms wordt het ook gebruikt om iemand te helpen de beste kant van zichzelf te laten zien.

Een goed voorbeeld hiervan is Onew van Shinee. Hij is de leider van de groep, maar ook de meest schuwe van de groep. Door hem de leider rol te geven werd hij gedwongen om zijn aanwezigheid beter te laten zien.

BTS, love yourself, ly, tear, zwart, kpop album kopen, Jin, Suga, J-Hope, RM, Jimin, V, Jungkook
RM van BTS
Victoria van F(x)
Victoria van F(x)

De leider

De leider spreekt voor de groep, vaak tijdens interviews, maar meestal ook in het bedrijf waar ze voor werken. Ieder bedrijf zoekt de leider op verschillende manieren. Soms mogen de leden van de groep zelf de leider kiezen, maar over het algemeen kiest het bedrijf of hun hoofd trainer de leider. Dit is vaak de meest stabiele, verantwoordelijke en oudste lid van het groep.

Voorbeelden van leiders zijn: RM van BTS en Victoria van F(x)

Red velvet, wendy, kpop, webshop,
Wendy van Red Velvet
Yoseob, highlight, b2st, beast, kpop, webshop, kpopblog
Yoseob van Highlight

Main vocal

De persoon die deze rol krijgt is het lid met de beste stem, dus de persoon die de meest stabiele en zuivere noten kan zingen. Meestal zingt deze zij of hij de chorus en de hoge noten van de groep. Goede voorbeelden van zangers met deze rol is: Wendy van Red Velvet en Yoseob van Highlight.

Jae, day6, jaesix, jaeday, shoot me, moonlight
Jae van Day6
snsd, Girls Generation, GG, tiffany, webshop, kpop, soshi
Tiffany van Girls Generation

Lead vocal

De lead vocal heeft de tweede beste stem en is over het algemeen de beste persoon die invalt voor de Main vocal, als dat nodig is. Hij of zij zingt ook vaak de Verse van het nummer. Goede voorbeelden van deze rol zijn: Tifanny van SNSD en Jae van Day6,

Twice, kpop, kpop albums kopen, girlgroup, korea, pop, muziek, nederland, Nayeon, Jeongyeon, Momo, Sana, Jihyo, Mina, Dahyun, Chaeyoung, Tzuyu
Tzuyu van Twice
jisung, wannaone, wanna one, kpop, album, kpopblog, kpop webshop
Jisung van Wanna-One

Sub-vocalist / Vocalist

Deze rol wordt gegeven in grote groepen en dit zijn vaak de derde zanger (dus na de main vocal en lead vocal). De sub-vocalist krijgt meestal maar een paar lijnen in het nummer om te zingen en bieden ondersteuning aan de andere (hierboven genoemde) twee vocalist. Wat ons ook opvalt is dat de leden met deze rol ook vaak lyrics krijgen waar het karakter van het nummer in getoond word. Goede voorbeelden hiervan zijn: Tzuyu van Twice en Jisung van Wanna-One.

Zico, Block B, Television, HER, Very Good, Kpop, webshop
Zico van Block B
2ne1, cl, kpopblog, kpop, albums
CL van 2NE1

Main rapper

De persoon die deze rol krijgt is de beste rapper van de groep. Niet alleen op de manier dan hij of zij de woorden uitspreekt, maar ook in het schrijven en het rappen als een technique. Soms word ook gezegd dat ze deze rol krijgen, omdat ze niet kunnen zingen. Dit is niet waar! Kijk naar Amber van F(x). Zij kan rappen en heeft een geweldige stem! Andere goede voorbeeld van rappers zijn: CL van 2NE1 en Zico van Block B.

Eunbin, CLC, Black dress, Pepe, Ghoblin
Eunbin van CLC
bigbang, groepsfoto, top, t.o.p, Gdragon, Seungri, Taeyang,
T.O.P van BigBang

Lead rapper

Net zoals bij de Vocalists is de lead rapper de op één beste rapper van de groep en ondersteunt de Main rapper. Als het moet, zal hij of zij de main rapper vervangen. Goede voorbeelden van deze rol zijn: TOP van BigBang en Eunbin van CLC.

snsd, Girls Generation, GG, Hyoyeon, dansen, dancing,
Hyoyeon van SNSD
lay, exo, exok, exol, power, monster, mama, korea,
Lay van Exo

Main dancer

De main dancer is de beste danser van de groep. Dit lid is uitgekozen voor deze rol omdat hij of zij het meeste talent toont hierin en meestal ook de meeste ervaring in het dansen heeft.
Het is ook de taak van dit lid om de andere in de groep te ondersteunen in het dansen. Vaak zie je ook dat hij of zij bij de moeilijker dans stukken voorin de groep danst. Natuurlijk heeft dit lid de dance breaks in het nummer.
In sommige groepen is het normaal dat dit lid ook een gedeelte of het hele nummer gechoreografeerd. Goede voorbeelden zijn: Hyoyeon van SNSD en Lay van EXO.

Seventeen, jun, dancing, oh my, boygroop, kpop, webshop, korean, muziek
Jun van Seventeen
Yerin, Gfriend, woowoo, summer love, kpop, Korea, muziek, webshop
Yerin van GFriend

Lead dancer

De op één dan beste danser van de groep. Deze rol kan aan meerdere leden worden gegeven. Dit lid helpt de rest van de groep bij het dansen. Hij of zij zie je net zoals de main dancer meestal voorin dansen bij de wat moeilijkere stukken. Goed voorbeeld hiervan is: Yerin van Gfriend en Jun van Seventeen.

Hyejeong, aoa, ace of angels, bingle bangle, short skirt, kpop, albums, kopen
Hyeyeong van aoa
Jinwoo, winner, kpopblog, kpop, webshop, album
Jinwoo van Winner

Visual

De Visual is de mooiste van de groep naar de standaard van Pop idolen in Korea. Dus dit hoeft niet persé jouw smaak te zijn ;). Dit is persoon die vaak aan het begin en het einde van het nummer in het midden staat in de groep. Dit lid is ook de persoon die de meeste reclames binnen haalt en in series speelt.

goede voorbeelden voor deze rol zijn: Jinwoo van Winner en Hyejeong van AOA.

momoland, JooE, boomboom, bbam Bbam,
Jooe van momoland
Bobby, iKon,
Bobby van iKon

Face of the group

Dit is de meest populaire lid van de groep en hiermee ook de enige rol die niet vast staat. Dit is de persoon die het gezicht van de groep is. Dus eigenlijk als je de naam hoort van de groep is dat het eerste gezicht die bij je opkomt (biases natuurlijk niet meegerekend).

Goede voorbeelden hiervan zijn: JooE van momoland en Bobby van iKon.

sehun, exo, exok, exol, power, monster, mama, korea,

Maknae

De Maknae is de jongste van de groep en vaak de aegyo of meest schattige van de groep. Dit geld natuurlijk niet voor alle maknae’s. Sehun van EXO is daar een goed voorbeeld van!

Geef een reactie